Perfect Proportions

Richmond Hill, TW10: southeast facing, 34m long, on a slope.

Our lovely clients invited us back for the third time. This project was to create a new patio area in their large garden, to provide entertaining and play space close to the house and in the sun. We had previously created a shady Woodland Playground at the back of the plot and last year we restored the front garden, Kerb Appeal.

It’s essential to get the proportions right in any design so we wanted to open up the area close to the house, giving up a little lawn and creating bright, raised beds near the house. The patio is Indian sandstone and blends beautifully with the yellow brick house.

The original patio was small and cramped compared to the size of the garden. We doubled the area and made wider steps with subtle lighting, running under each tread.

We took advantage of the generosity of the neighbours, who were also working on their garden, to gain access around the side rather than moving 12 tonnes of excavated earth through the house. New drainage, sharp corners, great plants – a whole new look.

< BACK  NEXT >